четвъртък, 11 юли 2013 г.

Мицеларна вода

Тъй като моите интереси се промениха, реших да променя и стилът и темата на публикациите. Тази ще  е по-различна, от типът "Ревю". Просто ще споделя впечатленията си за няколко продукта, които използвам напоследък.

Първият продукт, за който искам да споделя е т.нар. "мицеларна вода". За това откритие, направено преди няколко десетилетия, има задоволителна доза информация в интернет пространството.

Какво представлява мицеларната вода?
Всъщност това е вода с липозоми/мицели. За тези от вас, без биологическо образование ще кажа, че мицелът или липозомата, представлява еднослойна липидна структура.
Мембраната, обвиваща всяка ваша клетка е съставена от двуслойни липидни структури т.е. липидите са част от самите нас и нашата кожа и по никакъв начин не могат да навредят, алергизират или раздразнят. Липидите, по своя строеж, са молекули с хидрофилна(обичаща водата) и хидрофобна (не обичаща водата) части. Тази тяхна особеност ги кара да се агрегират под различни формации в зависимост от концентрацията на водата. Ако са в разтвор с висока водна концентрация (каквато е мицеларната вода) те образуват "правилни" мицели т.е. кълъбце с хидрофилна повърхност и хидрофобна сърцевина. Точно тази особеност на липозомите ги прави изключително интересни за биологията, а в случая и за козметичната промишленост. Поради формирането на тази хидрофобна сърцевина те се използват от години като преносители на вещества, които не би трябвало или не могат да се разтварят във вода, с цел включването им в кремове, лекарствени стредства  и т.н. По-просто казано, когато искаме да включим субстанция, която е полезна за кожата, но не се разтваря във вода(т.е. няма как да я разтворим в крема),ние поставяме веществото в липозоми/мицели. Те служат като защитни балончета-преносители. В случая на мицеларните разтвори, свойството им на преносители е обърнато. Вместо да пренасят вещества към кожата, те ги премахват от нея. Става въпрос за различни замърсявания, грим, прах та дори и себум. Ето защо са чудесни  и ефективни в борбата с прекомерното омазняване, а от там и появата на пъпки. . Освен, че "обират" мръсотията от кожата ни, след почистването производителите твърдят, че се формира и защитен слой, който би могъл да улавя замърсяванията вместо нашата кожа.

Предимствата на мицеларните разтвори са много, защото предлагат нежна грижа и добро почистване за всеки тип кожа - все пак основната им съставка е водата, която всички използват, независимо от типът си кожа, и липиди - които също всички притежават без значение каква кожа имат. Не съдържат алкохоли, сапуни или други дразнещи вещества. Някои притежават и активни вещества в част от мицелите, които действат на различни проблеми, например омазняване, чувствителност или сухота на кожата.

На пазара има голямо разнообразие от марки, предлагащи мицеларни разтвори. Пионерите са BIODERMA но и други световни марки като Vichy, Avene, Bourjois, L`Oreal и много други предлагат този продукт. Въпрос на вкус и предпочитания е коя вода ще изберете, но по мое мнение е продукт, на който всяка дама би се радвала.

Аз използвам Sebium H2O на BIODERMA. Тя е насочена към хора с мазна кожа и смея да твърдя, че си върши добре работата. Използвам я като тоник и дегримьор. Успешно се справя с гримът, както ежедневен така и вечерен. Все пак сутрин и вечер използвам и един измивен гел на Uriage, който ще разгледам по-подробно в друга публикация, ето защо не съм оставила цялостното почистване само на водата, а и не бива. Аз лично съм по-доволна от себумо-регулиращото и действие, но  и почистването е добър плюс. Признавам, че се забелязва разлика, когато, въпреки, че знам че свършва, не съм се запасила с нова бутилка от продукта и се получи период, в който не я използвам. Вярно, продуктът е на сравнително достъпна цена, но се старая все пак да взимам възможно най-много за парите си, ето защо понякога са ми нужни ден-два за да се снабдя с водата. Приемлива цена за продукта, за мен, е не повече от 20-21лв.

   Определено съм с добро впечатление от продукта и смея да го препоръчвам на приятелки и познати, не конкретно този на BIODERMA, а мицеларната вода като цяло. Въпрос на вкус и предпочитания е коя вода ще изберете, но по мое мнение е продукт, на който всяка дама или тийнейджър биха се радвали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар