петък, 26 юни 2009 г.

Презентации 2

Предоставям на Вашето внимание вече споменатата презентация за Белоградчишките скали, с която се класирах на 5-то място в четвъртия национален конкурс по информационни технологии.

Няколко думи за композицията и цветовата гама. В случая съм избрала едно от най-универсалните цветови съчетания - на черно и оранжево. Комбинацията е изключително сполучлива и привлекателна. Това са силно контрастиращи цветове позволяващи акцентиране над конкретни елементи. При подготвянето на презентация предназначена за широка публика е важна не само да е красиво но и разбираемо. Трудното при подобни проекти предназначени за широко потребление (смятам, че да се представиш на конкурс с подобно нещо напълно оправдава смисъла на израза "широка аудитория") е, че продукта трябва да се харесва не само на вас, трябва да усетите и вкуса на потребителя. Креативността, смелите съчетания и новаторски идеи са хубаво нещо, но в умерени количества и на място. Аз реших да не рискувам, ето защо заложих на максимално опростения дизайн и вече утвърдени цветови съчетания. В някои моменти, именно това е най-добрия избор. Да си креативен в общоприетото е похвално и ценно качество. 

За удобството на презентатора, цялата презентация е на ръчна смяна на слайдовете, като на един от тях и самото появяване на текста е на ръчен режим. Почти всички мои презентации са такива. Не съм особен фен на автоматичната смяна на слайдове, при нея презентиращия е воден от презентацията а не тя от него. Получава се така че презентатора гони слайдовете, чувства неудобство, губи контакт с публиката и всичко се проваля. Относно ръчния режим на появата на някои текстове, в случая също са направени така, че да се позволи по-голямо удобство на презентатора. Той сам определя времето, което да отдели и да акцентира върху дадената група скали, както е в случай. 

Относно ефектите, препоръчвам да се използват с мярка. В случай съм използвала само 2 ефекта, като на само един от слайдовете съм си позволила по-голяма волност и то с атрактивна цел. Препоръчваните от мен ефекти, са Fade и Fly in. Семпли и делови ефекти, които биха се харесали на всеки. Признайте, че понякога въртенето или изкачането изневиделица на нещо от някъде може ад е изключително дразнещо!

Друг мой съвет е, да не се прекалява с текста. Старала съм се текста на слайд да не надвишава 1-2 изречения, но и те са много. 

Когато изготвяте презентация, предназначена за друг презентатор, е добре да използвате бележките на слайда. (На повечето версии това представлява бялото поле под всеки слайд)Там може да запишете по-разкрепостено текста на презентиращия, тоест на слайда акцентирате върху най-важното а оставяте разтеглянето на локуми и ораторството на презентатора. Помнете, че човешкия мозък е така устроен, че трудно усвоява информация, която му се предоставя от два или повече източника едновременно. Тоест, не е хубаво да се чете от слайда. Това дори може да се подразбере като обида към публиката от страна на презентиращия. Сякаш им казвате "Вие може би не сте достатъчно грамотни, ето защо аз ще ви прочета написаното тук" 

Помнете, че публиката е най-важна в случай, и че вие сте там заради нея! Установете контакт с нея, не дръжте ръце в джобовете. Нужно ли е да споменавам, какво се отнася до дъвченето на дъвка или гледането в тавана? В случай, че се притеснявате да гледате право в публиката, правете се, че го правите а всъщност въобще не се заглеждайте в лицата. Важно е всички от публиката  да си мислят, че им обръщате лично внимание.

Надявам се да съм Ви била полезна до тук. По-подробно ще разясня своите съвети в следващите няколко публикации. 

Надявам се презентацията да ви допадне!

 още мои презентации може да намерите тук.
View more presentations or Upload your own.
(Смяната се извършва чрез бутона за напред)

2 коментара:

  1. Евала майна, бива, гати лудницата.

    ОтговорИзтриване
  2. iskam da popitam mojete li da mi q izpratite che mi trqbva speshno nqkakva prezentaciq na tema zabelejitelnost a nqmam vreme da q pravq blagodarq predvaritelno

    ОтговорИзтриване